Zmajevi, grafiti, astronomija, ples na svili i još mnogo toga čeka vas na 5. Danima Fausta Vrančića

Ovogodišnji 5. Kreativni dani Fausta Vrančića će se održati od 29. rujna do 1. listopada u Prvić Luci, a službeno će biti otvoren u petak u 17 sati u prostorijama Dva bunara uz zakusku i otvorenje izložbe fotografija Ane Vlahov i Tomislava Zebića. Uz mnogobrojne radionice za djecu, ove godine pripremljen je i program za odrasle, a festival nastavlja priču prezentacije mogućnosti korištenja novih tehnologija na izoliranim mjestima poput otoka uz održivo iskorištavanje otočkih resursa.

Udruga otok, organizator festivala, želi djeci s kopna približiti život na otoku pa će Faust i ovu godinu ugostiti predškolce iz Vodica, osnovnoškolce iz Čiste Velike te učenike Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac iz Šibenika.

Projektna nastava i radionice za djecu i učenike promoviraju kreativan i inovativan duh Fausta Vrančića uz pomoć FabLab-a i Strojarsko tehničke škola Faust Vrančić iz Zagreba, koji će demonstrirati 3D tehnologije i njihovu primjenu u svakodnevnom životu. Od 3D printera do kolača i koja je razlika između Leonardovog padobrana i onog našeg Fausta, tek su neke od zanimljivosti koje će djeca naučiti na ovim radionicama.

Ovu godinu Festival nudi bogatiji program, nego što je to bilo na prethodnim izdanjima. Uz, sada već, stalne sudionike, FabLab, Zmajare, Dragodid i Astronomsko aeronautičko društvo Zagreb, Faustu u goste dolazi prof. Kristina Škaler i njezini učenici iz, gore spomenute, škole Fausta Vrančića, sa zanimljivim radionicama termotiska i keramike, a djeca će još moći posjetiti i muzičku radionicu, radionicu restauracije namještaja, grafitersku radionicu, radionicu plesa na svili, likovnu radionicu i radionicu dokumentarnog filma čije će budno oko kamere bilježiti događanja na Festivalu.

kdfv

Bogatiji je program i za odrasle. Agronom Pero Grgić će održati edukativno predavanje o ljekovitom bilju, a njegova kolegica Ana Bebić će to bilje doslovno skuhati na radionici i tako pokazati kako možemo iskorištavati prirodne otočke resurse. Pokret otoka će prezentirati svoje djelovanje te će se uz njihovo predstavljanje razgovarati i o Zakonu o otocima koji je u pripremi. Fausta će posjetiti i stručnjakinja za vještice, Sandra Barešin, magistrica etnologije, koja će se ovdje susresti sa sociologinjom Andrijanom Parić na u razgovoru pod nazivom `Od šibenskih vještica do eko-poduzetnica´.

Djelovati na otoku, a ne osvrnuti se na ključne probleme života u maloj izoliranoj sredini je nemoguće. Zbog toga će se u sklopu Kreativni dana Fausta Vrančića održati i rasprava o zbrinjavanju otpada na otocima. Na raspravi će sudjelovati Stanko Birin, direktor vodičke tvrtke Leć koja je koncesionar za otok Prvić te Tanja Gusić Dobra iz županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove. Pridružit će im se predstavnik Mjesnog Odbora Prvić Luka i zainteresirani žitelji otoka.

– Otok Prvić jedinstven je iz više razloga. Tako njegova udaljenost od kopna iznosi samo 1 kilometar, dok se na površini od samo 2 km2 nalaze čak dva naselja, Luka i Šepurina, koja zajedno broje oko 400 stanovnika. U Šepurini je odrastao, a u Luci pokopan, Faust Vrančić, najčuveniji hrvatski inovator, jezikoslovac, polihistor, diplomat i svećenik. Najpoznatija je njegova skica nadogradnje padobrana, Homo Volans (leteći čovjek), s početka 17. stoljeća. Priča se i da je Faust sam prvi isprobao svoj padobran, skočivši sa zvonika bazilike Sv. Marka u Veneciji, u dobi od 65 godina. Taj živ i razigran duh promoviraju Kreativni dani Fausta Vrančića. Dinamičan i raznovrstan program predavanja, prezentacija, radionica i edukacija namijenjen je svima, djeci i odraslima koji žele vidjeti, čuti i naučiti nešto novo, ispričati zanimljivu priču, družiti se i dobro se zabavljati –poručuju organizatori KDFV-a.

Sva događanja su besplatna, a cijeli program provjerite OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.