‘Vratiti dite materi!’

Sajam pršuta internacionalnog karaktera organizirati će se u Drnišu , gradu čije ime mnoge najprije asocira na ovaj proizvod.

To je najkraći zaključak sa danas održanog skupa ,što ga je inicirao Grad Drniš s namjerom da se izvide mogućnosti i načini organizacije sajma pršuta u Drnišu.

Skupu su u maloj gradskoj vijećnici uz gradonačelnika Josipa Begonju i dogradonačelnika Nikolu Lovrića sa suradnicima, nazočili i Drago Matić ravnatelj Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije , Živko Bulat i Josip Sučić načelnici općina Unešić i Ružić, Žarko Duvančić donačelnik Općine Promina, Josipa Čupić direktorica Turističke zajednice Grada Drniša,te desetak drniških pršutara okupljenih u Udrugu proizvođača drniškog pršuta,

-Nama nije intencija natjecati se sa drugim sličnim sajmovima, već nam je namjera drniški pršut prezentirati tamo gdje on i nastaje ,omogućiti ovdašnjim proizvođačima da postignu i bolju prodaju i cijenu ,a uz pršut ponuditi i vino i sir jer oni idu nerazdvojno. Grad je voljan pripomoći , prve godine sa najviše 70.000 kuna, no nužna je politička volja i svih drugih kako bi sajam već u startu imao visoku razinu. Bez pomoći Županije i pršutara neće se moći organizirati ,a držim da je vrijeme da se „dite vrati materi” , kazao je uvodno gradonačelnik Josip Begonja.

Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta kao i pršutari Željko Pilić, Mile Maleš,Niko Tarle i Ante Reljanović sudjelujući u raspravi , služili su se da sinjski sajam pršuta izgubio je na svojoj kvaliteti , što je ocjena i Udruge dalmatinskih pršutra ,te da je nužno organizirati drugačiji sajam koji će proizvođačima u prvom redu omogućiti uz prezentaciju i bolji plasman na tržištu. Jedinstveni su i u ocjeni da prezentacija drniškog pršuta treba se organizirati samo u Drnišu, aludirajući na najavu da bi se sajam pršuta organizirao u Solarisu. U sklopu Sajma održalo bi se ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača ,što će ocjenjivati komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka. Njihova je ocjene je da manifestacija mora biti najmanje dvodnevna i da pršut mora biti na prvom mjestu.

-Danas možemo izraziti samo žaljenje što izložbe pršuta održane u Drnišu i Oklaju , puno prije nego su drugi pokrenuli svoje sajmove, nisu zaživjele .Županija je voljna tehnički i financijski poduprijeti sajam pršuta u Drnišu, a držim da se mora odmah krenuti sa ambicioznim projektom koji će već prve godine u Drniš privući brojne pršutare. Vjerujem da izglača neće nedostajati ,jer mnogi će željeti dobiti nagradu za svoj proizvod u gradu pršuta, rekao je u svom obraćanju Drago Matić ravnatelj županijske Razvojne agencije.

Zaključak je jedinstven – sajam pršuta treba organizirati u Drnišu i mora imati međunarodni karakter. Dogovoreno je da se osnuje povjerenstvo koje će raditi na njegovoj pripremi ,a organizaciju će nositi Grad Drniš i Udruga pršutara uz potporu županijske Razvojne agencije, te turističkih zajednica Šibensko-kninske županije i Grada Drniša .Drugi korak je razgovor u resornom Ministarstvu poljoprivrede oko njihove potpore u organizaciji sajma.

Ono što je ostalo nedoumica je termin održavanja- po jednom prijedlogu to bi bilo na proljeće oko uskršnjih blagdana, a po drugom pri kraju ljeta .Sad kad je dogovor postignut da se kreće s pokretanjem drniškog sajma pršuta , konačni dogovori oko termina i same organizacije ostavljaju se povjerenstvu čije se imenovanje uskoro očekuje.

Izvor: Radio Drniš

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.