Elektrifikacija ruralnih krajeva županija: U osam kuća postavljene samostalne FN elektrane

Šibensko-kninska županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: UNPD) provela je projekt Elektrifikacija ruralnih krajeva Šibensko-kninske županije. Provedba Projekta omogućila je postavljanje samostalnih FN elektrana (2 od 1kW, 5 od 1,5kW i 1 od 3kW), benzinskih elektrogeneratora (2,5 KW) i kuhinjskih hladnjaka (A++) u 8 obiteljskih kuća koje nemaju pristup elektroenergetskoj mreži, i to za 3 kućanstva u zaleđu Općine Kistanje, 4 kućanstva na području Općine Ružić i jedno kućanstvo na području Grada Šibenika (naselje Zaton-Vlake).

zupanija zupanija1

Ukupni troškovi projekta iznosili su 545.275,68 kuna. Šibensko-kninska županija, nakon što je UNDP pripremio listu prioritetnih kućanstava i specifikacije tehničkog sustava, provela je postupak nabave za nabavu otočnih solarnih sustava, agregata i hladnjaka za 8 kućanstava te podnijela Zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje Projekta, a na temelju kojeg je Fond odobrio iznos od 385.020,54 kuna za nabavu opreme definirane Projektom. U nabavi opreme UNDP je sudjelovao s iznosom od 48.127,54 kune.

– Izuzetno sam zadovoljan što smo s realizacijom ovog projekta omogućili opskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, onim kućanstvima na područjima Šibensko-kninske županije na kojima nije moguć priključak na elektroenergetsku mrežu, i tako stvorili uvjete za poboljšanje kvalitete života i razvoj njihovih obiteljskih gospodarstava. U realizaciji ovog projekta svoj doprinos dali su i predstavnici općina Ružić i Kistanje, istaknuo je Goran Pauk, župan.

zupanija3 zupanija4 zupanija5 zupanija6

Nikola Blažeković, voditelj projekata obnovljivih izvora energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naglasio je kako je energetska učinkovitost odnosno korištenje obnovljivih izvora energije efikasan mehanizam u borbi protiv energetskog siromaštva.

zupanija7 zupoanija2

– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svojim programima predviđa sufinanciranje niza mjera povećanja energetske učinkovitosti, od kojih su osobito važni ovakvi projekti i projekti energetske obnove obiteljskih kuća jer direktno povećavaju kvalitetu života našim građanima. Dosad smo u suradnji s UNDPom sa 80% sufinancirali ovakve projekte i u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj te Požeško-slavonskoj županiji, čime smo uz 1,1 milijun kuna poticaja omogućili bolji život za ukupno 25 kućanstava, rekao je Blažeković.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.