FOTO Dirljiv oproštaj Unešićana od svoje doktorice. Zajedno su prošli rat, lijepe i manje lijepe situacije, a za kraj su svi plakali

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Naizgled običan jesenski dan u Unešiću ‘pokvarile’ su žene zaseoka Burići, iznenadivši jučer svoju liječnicu opće prakse Indiru Fistanić koja je nakon 26 godina dobila premještaj u Split. Naime, svojoj doktorici, koja im je svih tih godina bila pri ruci u svakoj situaciji, odlučili su prirediti oproštaj, a pred ambulantom se skupilo staro i mlado uz gitare, pjesmu, hranu, piće, ali i pokoju suzu.

– Kad smo saznali da doktorica ide od nas, bili smo jako tužni i željeli smo joj prirediti oproštaj. Nije to bogznašto, ali mislim da je jedna lijepa gesta, tim više što liječnica ni ne zna što smo joj priredili – rekla nam je jedna od inicijatorica, Ivana Burić.

Doktorica je u Unešić došla dok je naša sugovornica i organizatorica oproštaja, Ivana, bila djevojčica i uvijek je tu bila za sve njih. Bila je, veli Ivana, više od doktorice, ali prije svega – čovjek.

– Svi imamo njezin privatni broj telefona, a mogli smo je dobiti u svakom trenutku – govori nam Ivana dok sa svojim sumještanima čeka dvojicu bitnih momaka. Riječ je o gitaristima Mati Buriću i njegovom kolegi Luki Večeku, koji su s gitarama bili spremni napraviti pravi štimung.

unešićani

Otvori draga ordinaciju

Došli su napokon i gitaristi pa se dvadesetak Unešićana zaputilo u njezinu ordinaciju uz pjesmu ‘La musica di notte’m, uz onaj poznati stih ‘Otvori draga prozor’. Upali su navrat-nanos doktorici u ambulantu, a malo je reći da je liječnica bila iznenađena. Donijeli su Burići svojoj liječnici cvijeće, tortu, malo višnje i orahovca za nazdraviti, a zasviralo se i zapjevalo. Bilo je tu puno emocija, a jako je osjećajna bila i doktorica koja je plakala zbog nenadanog iznenađenja svojih pacijenata.

– Uživala sam tu raditi i lijepo mi je bilo u Zagori. Iako sam gradsko dijete, stekla sam dosta prijatelja, ali došlo je vrijeme za promjenu. Vrijeme je da se vratim u svoj rodni grad Split – kazala nam je dr. Fistanić.

Doktorica je, naime, od 1992. godine radila na području unešičke općine koja ima 16 sela, a najteže razdoblje joj je bilo tijekom Domovinskog rata, kada 10 dana nije mogla otići kući.

– Nema ružnih uspomena ni sjećanja, osim tog rata, koji je bio posebna priča. Tih 10 dana što smo proveli skupa je stvarno nešto posebno i nemam riječi kojima bih to opisala. Taj naš odnos, ovi ljudi su mi druga obitelj i bili su tu za mene i ja njih u svakom trenutku, i lijepom i ružnom, a po ono ružno je ionako dolazila hitna iz Šibenika – rekla nam je doktorica kroz smijeh i suze.

indira fistanic

I doktor, prijatelj, ljubavni savjetnik, psihijatar…

Unešić je, pričaju nam mještani, tipično malo mjesto Zagore, svatko svakog zna i teško može nekome nešto promaknuti. Ipak svoje probleme i razne poteškoće, ne samo zdravstvene, Unešićani se nisu libili podijeliti sa svojom liječnicom.

– Doktorica je sve radila i sve je išlo preko nje. Bila je ljubavni savjetnik i psiholog i psihijatar. Ma sve što nam je trebalo i svašta je znala, svakakve naše tajne – kaže nam kroz smijeh Nada Burić, mještanka Unešića koja je silno željela ispratiti svoju doktoricu.

Da su Burići osebujna sorta ljudi, osim tog ispraćaja, dokazuje i njihovo oproštajno pismo kojim su ‘dotukli’ doktoricu i doveli je do suza dok ga je čitala.

– Godinama ste bili naša liječnica, ali ste bili i prijateljica i drag gost te iznad svega ste bili čovjek. Iako tužni zbog vašeg odlaska, raduje nas činjenica da ste krenuli u novu avanturu i uvijek ćete ostati naša doktorica, premda to više nećete biti. Hvala vam za sve ove godine, puno vas vole i cijene vaši Burići – napisali su u oproštajnom pismu.

Doktorica je, inače, dobila premještaj u Split u HZZO te se tako vraća u svoj rodni grad jer, kako kaže, s godinama joj je sve teže putovati na relaciji Unešić – Split. Jučerašnji oproštaj, kažu Unešićani, svakako nije zbogom, već samo doviđenja. Dogovoren je i ponovni susret, ako ne prije, onda za feštu sv. Jakova u Burićima.

A za kraj su gitaristi zapjevali pjesmu ‘A sad adio’…

IMG_9819 IMG_9782

IMG_9821


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.