" "
Više

    " "

    Sve poznatiji OPG Stone

    Ovce sa surove goleti dalmatinskog krša daju mlijeko za ‘Šiat’: Obitelj Blaić u vlastitoj sirani proizvodi ekskluzivni sir

     

    Stado od oko 550 ovaca 365 dana u godini pase travu sa surovog dalmatinskog krša u Nuniću kod Kistanja, a od mlijeka koje daju nastaje ‘Šiat’, tvrdi ovčji sir obitelji Blaić. OPG Stone uspješno nastavlja stvarati i plasirati svoj proizvod, a za investiciju u mini siranu nedavno su nagrađeni i Suncokretom ruralnog turizma i to za investiciju u ruralnom turizmu.

    Priča obitelji Danijele i Tomislava Blaića započela je još 2015. godine kada su vlastitu ušteđevinu htjeli uložiti u novi posao. Danijela je tada još radila u knjigovodstvu, a suprug na naftnoj platformi, a ideja je bila uložiti novac u proizvodnju hrane.

    – Na Tominoj djedovini u Nuniću odlučili smo pokrenuti posao i pomalo obnavljati starinu. Krenuli smo s kupnjom stada od 100 ovaca za kojeg smo iz natječaja za mlade poduzetnike dobili 50 tisuća eura i pomalo smo dizali tu brojku. Izgradili smo štalu, i početna ideja nam je bila baviti se prodajom janjaca i ovaca. Nakon tri godine, tijekom kojih smo mlijeko prodavali Paškoj sirani, odlučili smo probati sa svojom mini siranom – priča nam Danijela nakon obilaska proizvodnog pogona sirane.

    Danas proizvode oko 115 litara mlijeka dnevno, a kapacitet sirane koju su izgradili i opremili vlastitim novcem, jest dvije do tri tone godišnje.

    – Posebnost našeg sira je u tome što ga proizvodimo od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, što je potpuno drugačija proizvodnja od ostalih sirana. Takav sir ne smije izaći iz sirane prije 60 dana, a mi ga držimo do šest mjeseci u zrioni kako bi bio ekstra kvalitete – objašnjava Danijela.

    Zaposlili su u sirani i dvije mlade djevojke koje su završile prehrambeno-biotehnološke fakultete, Mateu i Helenu. Njih dvije svakodnevno brinu o sirevima i uvjetima u sirani.

    – Proizvodnja nepasteriziranog sira podrazumijeva proizvodnju iz sirovog mlijeka. Dakle u siru ostaje autohtoni okus i miris. Kod pasteriziranog mlijeka sirane su sigurne da će im sir uvijek ispast identičan, da neće biti promjene u okusu, ali nepasterizirana proizvodnja znači provjereni uzgoj, hranidbu ovaca bez antibiotika i sigurnost da je čitav proces strogo kontroliran – govori Matea.

    OPG Stone cilja na tržište koje će znati cijeniti njihov rad i trud. Želja im je da njihov sir postane prepoznatljiv brend čija će kvaliteta govoriti sama za sebe, a struka je to već počela cijeniti.

    – Prošle godine u lipnju prvi put smo se prezentirali na Festivalu sira u Drnišu gdje smo dobili srebrnu medalju za kvalitetu proizvoda, a u rujnu smo na Cro Festu također dobili srebro za kvalitetu proizvoda. Nakon toga nominirani smo za nagradu Suncokret ruralnog turizma, i evo, ponosni smo što je i ta nagrada stigla u naše ruke – govori Danijela.

    No Blaići ne planiraju stati na tome. Cilj im je u bliskoj budućnosti otvoriti i kušaonicu sira. Iako na prvu zvuči pomalo čudno, ideja im je i više nego dobra. Na 22 kilometra od Nunića smješten je Nacionalni park Krka, a kad bi se povezali s turistima i doveli ih u Nunić da vide kompletan proces proizvodnje sira, od posjete štali preko sirane, doživljaj koji bi ostavili na njih zasigurno bi privukao nove kupce.

    – Želimo da naši kupci prepoznaju naš rad i trud, kvalitetu našeg sira u kojeg ugrađujemo puno truda, vremena, volje i timskog rada, a bez zajedništva u obitelji, teško da bi dogurali do svega ovoga – zaključuje Danijela Blaić.

    Otkud ime ‘Šiat’?

    Priča o ‘Šiatu’ zapravo je priča o obitelji, djedovini, surovoj goleti Nunića, malenom zaseoku smještenom na samom rubu Zadarske i Šibensko-kninske županije. ‘Šiat’ je skraćenica od četiri imena iz obitelji Tomislava Blaića, a potječe još od pradjeda Šime, preko djeda Ivana, Tomislavovog oca Ante pa do samog Tomislava koji je sa svojom suprugom odlučio vratiti se starini i autohtonoj proizvodnji domaćeg ovčjeg sira.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...