U Kistanjama se njeguje osebujni janjevački govor

Protekla tri dana u Kistanjama su održani tradicionalni Dani janjevačke riječi, manifestacija kojoj su nosioci djeca i mladež iz janjevačke zajednice koja svojim umjetničkim stvaralaštvom kroz sudjelovanje u kreativnim radionicama tematiziraju život janjevačke zajednice s naglaskom na osebujnost janjevačkog govora.

janjevo3

Glavni cilj manifestacije je očuvanje i njegovanje govora, običaja i života janjevačke zajednice u matici i izvan nje. Teme radova djece promiču etnografsku, jezičnu i glazbenu baštinu prve hrvatske dijaspore, opstale 700 godina u kontinuitetu izvan domovine. Na smotri sudjeluju djeca i mladi iz Janjeva, Kistanja i Zagreba. Glavni organizator smotre je ‘Udruga Janjevo-Zagreb’.

janjevo4

Prva, inicijalna, smotra ‘Dani janjevačke riječi’ održana je u OŠ dr. Ante Starčevića u Zagrebu u travnju 2010. godine za vrijeme trajanja uskršnjih praznika, a okupila je 68 učenika koji su aktivno sudjelovali u programskom radu smotre. Sudjelovalo je 27 učenika iz OŠ Kistanje i 9 srednjoškolaca iz Kistanja, 5 mladih iz udruge Atlas, 8 učenika iz Janjeva te 16 iz Zagreba.

janjevo6

 

janjevo5

janjevo1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.