Započelo istraživanje nekropole u vodičkom zaleđu

Ponovno je započelo istraživanje nekropole na Velikoj Mrdakovici kojeg zajednički financiraju Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Arheolog Muzeja grada Šibenika Toni Brajković i njegova ekipa iskoristili su lijepo vrijeme i započeli još jednu kampanju arheološkog istraživanja na lokalitetu u blizini Vodica na kojem je već do sad pronađeno i obrađeno nešto manje od 150 grobova.

Istraživanja na nekropoli podno Velike Mrdakovice započela su još 1969. i trajala su do 1974. godine. Zatim je nastupila jedna duga stanka do 2009. od kada se na ovom lokalitetu u kontinuitetu vrše istraživanja. Brojnost i raznolikost nalaza dokazuju da se na obližnjem vrhu brda, gdje je postojalo liburnsko-rimsko naselje, živjelo od 4. stoljeća prije Krista do 2. stoljeća poslije Kristova rođenja. Najstariji grobovi potječu iz 4. i 3. stoljeća prije Krista, vrlo su plitki i priklesani uz prirodne kamene živce. Nešto mlađi su helenistički grobovi datirani u razdoblje od 3. do 1. stoljeća prije Krista.

Ovogodišnja istraživanja započela su otvaranjem dvije sonde koje nisu dale nikakve nalaze, dok su u trećoj pronađena još četiri rimska paljevinska groba s bogatstvom keramičkih i staklenih nalaza. Nađeni predmeti: tri lucerne, tri staklene posude, tri urne, dva keramička tanjura koja su služila kao poklopci, dvije keramičke posude i jedna metalna, pokazuju da su grobovi nastali u drugoj polovici 1. stoljeća.  Istraživanja se nastavljaju još desetak radnih dana.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.