Deanu postalo važno da je ‘Krka’ kulturno dobro, Mobilia nema najbolju ponudu, a DORH traži novu procjenu

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, koje u stečajnom postupku šibenske Rivijere zastupa vjerovnika Republiku Hrvatsku, zatražilo je od Trgovačkog suda u Zadru novu procjenu vrijednosti hotela Krka.

Navode kako je iz spisa vidljivo da zakonski zastupnik Rivijere do otvaranja stečajnog postupka nije dostavio stečajnom upravitelju svu dokumentaciju. Zbog toga, ali i zbog činjenice da zabilježba o ograničenju prometa kulturnim dobrom nije provedena u zemljišnim knjigama, sudski je vještak procijenio Krku ne uzimajući u obzir podatak da je riječ o kulturnom dobru.

DORH je mišljenja da je potrebno zatražiti dopunu nalaza i mišljenja vještaka Vlade Vukelje kako bi prodaja hotela Krka u stečajnom postupku bila sukladna odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina i Stečajnog zakona.

hotel krka3

Trgovačkom sudu u Zadru očitovao se i Općinski sud u Šibeniku iz čijeg Zemljišnoknjižnog ureda potvrđuju da nikada nisu zaprimili rješenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture od 14. studenoga 2007. godine kojim je, podsjetimo, hotel Krka proglašen zaštićenim kulturnim dobrom i stavljen na Listu kulturne baštine.

Zanimljivo je pak da šibenski sud potvrđuje kako su zaprimili rješenje Ministarstva kulture od 26. svibnja 2008. godine kojim se odbija žalba Rivijere, što znači da se tada Ivo Dean, vlasnik Rivijere žalio na rješenje koje sada šalje sudu kao argument za zaustavljanje prodaje Krke putem javne dražbe. I dok mu danas odgovara što je Krka zaštićeno kulturno dobro, u žalbi 2008. godine tvrdio je da je to beznačajna građevina.

Iz rješenja Ministarstva kulture kojim je odbijena Deanova žalba
Iz rješenja Ministarstva kulture kojim je odbijena Deanova žalba

Podnesak Trgovačkom sudu u Zadru podnijeli su i odvjetnici Matea-Tea Juradina iz Podstrane koji je do završetka javne elektroničke žalbe dao najpovoljniju ponudu za kupnju hotela Krka, što je vidljivo i u obavijesti Fine o provedenoj dražbi.

U Fininom dnevniku nadmetanja 21. kolovoza u 23.59.53 sati zabilježena je ponuda Matea-Tea Juradina u iznosu od 15.517.500 kuna, a tri desetinke sekunde iz pola noći, po isteku roka za ponude, Bungalow servis iz Šibenika, za koji se nadmetao Marcin Stanislaw Zielinski, ponudio je 15.537.500 kuna.

Inače, osnivač tvrtke Bungalow servis je Paweł Piotr Bryja s adresom u Omišu, koji je i direktor Mobilije osnovane od strane investicijskog fonda iz porezne oaze otoka Man.

hotel krka6

Između ostaloga, Juradinovi odvjetnici navode kako zbog činjenice da u zemljišnoj knjizi nije provedena niti zabilježena odluka Ministarstva kulture, rješenje o utvrđivanju kulturnog dobra ne obvezuje stečajnog dužnika, stečajni sud pa ni kupca u postupku elektroničke javne dražbe.

– Postupak elektroničke javne dražbe je završen i u toj fazi postupka, obzirom na stečena prava kupca, odgoda više nije moguća, pišu Juradinovi odvjetnici zaključujući kako su na podnesak sudu motivirani opstrukcijom stečajnog postupka, odugovlačenjem i onemogućavanjem ostvarenja stečajnih prava te osporavaju i zahtjev razlučnog vjerovnika tvrtke Mobilia da prijebojem svog potraživanja od Rivijere otkupi hotel Krku.

Tvrde kako sud treba dosuditi nekretninu najpovoljnijem ponuditelju, a da je Mobilia zahtjev za prijeboj trebala postaviti prije objave javne dražbe, a ne tek pred kraj. Dodaju također, da je taj zahtjev Mobilia i postavila u propisanom roku, ‘ako u dražbenom postupku ponuda prvog razlučnog vjerovnika nije najpovoljnija ne pripada mu pravo na dosudu čak i ako u tijeku postupka dražbe ili naknadno izjavi da nudi prijeboj za procijenjenu vrijednost nekretnine’.

Mateo Teo Juradin očekuje da Trgovački sud u Zadru bez odgode dosudi hotel Krku njemu kao najpovoljnijem kupcu sukladno rezultatima dražbenog postupka, ne ulazeći u prava i obveze stečajnih vjerovnika, dužnika i prava ovlaštenika prvokupa.

Ivo Dean se ne predaje: Izgubio je bitku, ali i dalje pokušava zaustaviti prodaju hotela Krka

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.