Premijer je iz Šibenika otišao na rodni Hvar: S obitelji i prijateljima sudjelovao u procesiji ‘Za križen’

Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sinoć je, nakon obilaska Županijskog odbora HDZ-a u Šibeniku, u društvu obitelji, prijatelja i mještana Hvara te župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana sudjelovao na Hvaru u procesiji ‘Za križen’.

– Na Veliki četvrtak, rekao je predsjednik Vlade, ovdje smo u Svirču, gdje je tradicija iz koje potječe moj otac. Procesija ‘Za križen’ petstoljetna je tradicija posebnoga hvarskog običaja privrženosti vjeri, tradicija koja je svoje mjesto našla i u nematerijalnoj baštini UNESCO-a 2009. godine. Lijepo je biti ovdje s dijelom obitelji, prijateljima, mještanima i malo se posvetiti i promišljanjima uoči Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana – rekao je Plenković.

Procesija ‘Za križen’ jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje šest mjesta otoka, Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Istovremeno iz šest župskih crkava u 22 sata započnu ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ težak do 18 kilograma u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.

Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu. Procesija je iznimna je po svom i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je ‘Gospin plač’, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Plenković održao sastanak u Šibeniku i poručio: ‘Istanbulska konvecija će se sigurno ratificirati’

(FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.