Konzervatori odbacili mogućnost ugradnje eskalatora u šibenske dvojne bedeme

Više od 10 godina stara ideja arhitekta Nikole Bašića o ugradnji eskalatora u šibenske dvostruke bedeme od Doca do tvrđave sv. Mihovila dobila je ‘crveno svjetlo’ Ministarstva kulture, potvrdio je Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Iako je Grad Šibenik riješio najveći dio imovinsko pravnih odnosa unutar dvojnih bedema i ostala je neriješena još samo jedna parcela od 85 kvadrata s više vlasnika, dugo vremena nije bilo potrebne odluke Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku.

eskalator2

– Mi smo planirali ishodovati lokacijsku dozvolu za eskalator, ali u tom postupku potreban je i niz suglasnosti. Kako je riječ o zahvatu u povijesnoj jezgri Šibenika, jedna od suglasnosti je i od Ministarstva kulture, odnosno njihovog Konzervatorskog odjela u Šibeniku. U tom odjelu nije bilo jedinstvenog mišljenja odgovara li implementacija takve moderne konstrukcije i sadržaja ili taj objekt treba vratiti u izvorno stanje. Oko toga su bili poprilično podijeljeni u samom Konzervatorskom odjelu, a u to vrijeme bilo je u tom odjelu i smjena čelnih ljudi pa je jedno vrijeme vršitelj dužnosti pročelnika bio pomoćnik ministra u Zagrebu, priča Mileta.

Stvar se pokrenula iz te pat pozicije imenovanjem Angele Bujas za pročelnicu Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a ona tada zatražila izradu stručnog elaborata koji bi trebao ponuditi odgovor što je primjereno rješenje za dvojne bedeme.

bedemi

– Grad Šibenik je prije ljeta naručio taj konzervatorsko-restauratorski elaborat od Hrvatskog restauratorskog zavoda koji ima licencu za takve poslove. U ljeto su obavljeni istražni radovi i u studenome smo dobili elaborat na više od stotinu stranica analiza, snimaka i preporuka koje u konačnici kažu da bi taj prostor između dvostrukih bedema u Docu trebalo zaštititi na način da se vrati u prvobitno stanje, odnosno da se postojeće stanje konzervira, pojašnjava Mileta.

S takvim zaključkom elaborata, po Miletinim riječima, pred božićne i novogodišnje blagdane, usuglasilo se i Ministarstvo kulture preko Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Time je zaustavljena bilo kakva realizacija Bašićeve ideje ugradnje eskalatora u nekadašnju šibensku ‘Stradu del Soccorso’ izgrađenu još početkom 15. stoljeća. Dvostruki bedemi bili su to vrijeme veliki graditeljski pothvat jer je u 40 metara dužine trebalo savladati visinsku razliku od 28 metara, i to preko strmih kamenih litica. Bašićeva ideja uz eskalator je, zbog strmine koju ni on ne može savladati, podrazumijevala kombinaciju s tunelom i dizalom pod kupolom od prozirnog pleksiglasa, a bio bi dio šibenskog sustava prijevoza žičarama.

Iz gradske uprave najavljuju novi sastanak s konzervatorima kako bi vidjeli što je moguće dalje raditi na dvostrukim bedemima, ali i kako od dijela te priče koji se odnosi na povezivanje tvrđava žičarama ne odustaju.

Revitalizacija šibenske ‘Ceste spasa’: Novi nalazi mogli bi biti argument protiv eskalatora

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.