'Bit ćemo konkuretniji'

Smolić pozdravio smanjenje PDV-a: ‘Ova je mjera važna za budućnost hrvatskog turizma i ugostiteljstva’

‘S mjerama za četvrti krug porezne reforme, koje su premijer Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili danas , mi smo iznimno zadovoljni. Ono što najviše zanima ugostitelje i turističke djelatnike je smanjenje stope PDV-a na hranu sa 25 na 13 posto, i na tome smo najviše zahvalni. Ona je važna za budućnost hrvatskog turizma i ugostiteljstva’, poručio je na današnjoj konferenciji za medije Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

– S tom mjerom bit ćemo konkurentniji i približit ćemo se susjednim zemljama koje se bave turizmom kao i mi. Nedostaje nam djelatnika u turizmu, a s ovom mjerom smatram da ćemo poboljšati uvjete, povisiti plaće djelatnika, a oni poslodavci koji to budu mogli, vjerujem da će i smanjiti cijene svojih proizvoda – istaknuo je Smolić.

Pozdravio je i odluku Vlade da se poduzetnicima kao trošak priznaju i troškovi koje imaju za smještaj i prehranu zaposlenika, plaćanje vrtića za djecu zaposlenika, ali i izdvajanja za dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje svojih zaposlenika.

– Poslodavci s ovim mjerama imaju veliku mogućnost poboljšati radne uvjete djelatnicima, a da ne budu više previše opterećeni. Ministarstvo turizma uz ove izmjene kreće i s dva nova projekta. Jedan je ‘Tjedan hvalevrijedan’ u kojem će svi građani u jednom tjednu moći za 50 posto jeftinije odmarati u hotelima, voziti se avionom ili jesti u restoranima. Naravno, u onima koji se pridruže tom projektu. Od sljedeće godine ide i ‘Cro kartica’ kojom će svaki poslodavac moći svom djelatniku u turizmu i ugostiteljstvu dati neoporezivi vaučer od 2.500 kuna s kojim će od listopada do travnja moći jeftinije otići na odmor u Hrvatskoj – najavio je Smolić.

Nadalje, kada je u pitanju smanjenje stope PDV-a na hranu sa 25 na 13 posto, Smolić vjeruje kako takvo snižavanje PDV-a otvara vrata kvalitetnijim, prvenstveno domaćim namirnicama.

– Ovime ćemo potaknuti domaću proizvodnju, male OPG-ove i u konačnici imati kvalitetniju namirnicu u ugostiteljskim objektima koji pružaju uslugu hrane – zaključio je Joso Smolić.

Podsjetimo, četvrtim krugom porezne reforme poskupit će alkohol, cigarete i sokovi. Osobe mlađe od 25 godina bit će oslobođene poreznih obaveza, a oni od 26 do 30 godina za 50 posto.

U četvrtom krugu porezne reforme poskupljuju alkohol, cigarete, sokovi…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.