Stečaj Rivijere bliži se kraju: Hotel Krka dosuđen tvrtki Mobilia

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač dosudila je zgradu hotela Krka s dvorištem tvrtki Mobilia, koja će po pravomoćnosti tog rješenja i nakon što kupac namiri tražbine, biti predana u posjed Mobiliji. Time je privedena kraju prodaja bivšeg hotela Krka u stečajnom postupku Rivijere i šibenski hotel neće na ponovnu procjenu vrijednosti zbog činjenice da je ‘opterećen’ zaštitom nepokretnog kulturnog dobra. Sud je, nakon očitovanja stečajnog upravitelja i sudskog vještaka po kojima bi nova procjena hotela Krka mogla biti niža od prethodne, odlučio da utvrđenje niže vrijednosti u svakom slučaju ne bi bilo od interesa za stečajne vjerovnike.

Naime, po prijedlogu stečajnog upravitelja Rivijere Ivice Matasa Trgovački sud u Zadru je 30. travnja ove godine donio Zaključak o prodaji hotela Krka po procijenjenoj vrijednosti u iznosu od 20.650.000 kuna. Vrijednost imovine sud je utvrdio na temelju procijene sudskog vještaka Vlade Vukelje, koji ju je izradio za potrebe ovršnog postupka koji se vodio kod Općinskog suda u Šibeniku.

Iako je na javnoj dražbi najpovoljniju ponudu za kupnju hotela Krka dao Mate-Teo Juradin, sud je nekretninu dosudio razlučnom vjerovniku Mobiliji iz Šibenika obzirom da Stečajni zakon propisuje da prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu može izjaviti da kupuje nekretninu i da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog vjerovnika po osnovi cijene i u visini utvrđene vrijednosti.

Sud je utvrdio da je Mobilia pravovremeno dala izjavu o kupnji prijebojem potraživanja, te da kao prvi razlučni vjerovnik ne mora biti ponuditelj u elektroničkoj javnoj dražbi kako bi  izjava da kupuje nekretninu i da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika imala pravni učinak.

Ni sudski vještak ne zna za koliko status kulturnog dobra ‘ruši’ cijenu hotela Krka

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.